Translate

2019. október 20., vasárnap

Az állatkísérletekről a hamburgi felvételek kapcsán

A napokban nyilvánosságra került egy rejtett kamerával készült felvétel egy hamburgi kutatólaborról, ahol különösen kegyetlen módon végeznek állatkísérleteket. A felvételt nem fogom linkelni; minden hírportál, és az összes környezet- és/vagy állatvédelemmel foglalkozó oldal közzétette. Google a barátod, ha szeretnéd megnézni (és ha végig tudod nézni). A bejegyzésben erre, és a témával kapcsolatban olvasott hozzászólásokra szeretnék reagálni.

Szeretném a bejegyzés elején leszögezni, hogy nem támogatom az állatkínzást, és alapvetően az állatkísérletekkel sem értek egyet. Nem értek egyet a videóban látottakkal, és kiállok amellett, hogy az ilyen helyeket büntessék meg, szükség esetén zárják be. A bejegyzéssel nem vitát szeretnék kirobbantani. A célom az, hogy tisztába tegyek bizonyos dolgokat, amelyek az emberek nagy részénél információhiányból, és az interneten olvasott szélsőséges véleményekből adódnak. Nem célom a bejegyzéssel bárkit megbántani, csupán azt szeretném, ha gondolkodnánk, mielőtt ítélkezünk, legyen szó bármilyen témáról. Mert a szélsőséges gondolkodás a legritkább esetben vezet jóra. A téma eléggé kényes, ezért igyekszem finoman fogalmazni.

Az állatkísérletek nagyjából egyidősek lehetnek az emberi (esetleg állati) szervezetre ható szerek kutatásával. Az egyszerűség kedvéért ezeken értsünk a gyógyszereket. Azt elég korán kijelentették, hogy emberen nem etikus ismeretlen anyagokat tesztelni, az pedig nyilvánvaló volt, hogy valamilyen ellenőrzésen át kell esniük, mielőtt ténylegesen szélesebb körű használatba kerülnek. Így esett a választás az állatokra: nyulakra, egerekre, patkányokra, stb. Nem tudom megmondani, hogy az első, az állatkísérletek betiltásáért kampányoló megmozdulások mikor lehettek, gyanítom, hogy az ezredforduló körül. Elképzelhető az is, hogy ennél korábbi az időpont, csak a 2000-es években kaptak nagyobb visszhangot és tudtak nagyobb mértékben elterjedni. Ugyanis az emberek azt is kezdték felismerni, hogy az állatokkal való kísérletezés sem tekinthető etikusnak.

Sokan az állatkísérleteket szükséges rosszként definiálják, melyek a tudomány szolgálatában állnak. Ezzel az állítással mélyen egyetértek. Sokan vitatják, hogy tényleg szükséges-e. Véleményem szerint sajnos igen, addig a pontig, amíg nem helyettesíthetők olyan alternatív vizsgálati módszerekkel, melyekhez nem szükségesek állati szervezetek.

Miért is szükségesek? Szakmabelieknek talán nem kell részletesen leírnom a ’60-as évekbeli Contergan-botrányt. A gyógyszer hatóanyaga, a thalidomid nyugtató hatású volt, kismamáknál is alkalmazták az első trimeszterben a reggeli rosszullétek megelőzésére, látszólag sikerrel. Később derült ki, hogy a thalidomidnak súlyos magzatkárosító hatása van, mégpedig a karok fejlődését gátolja. A „Contergan-bébik” kar nélkül születtek, a kezük gyakorlatilag rögtön a válluk után következett. A gyógyszert tudomásom szerint patkányokon tesztelték, ezeknél az állatoknál a magzatkárosító hatás nem jelentkezett. Hallottam azóta azt is, hogy ezek az adatok sem voltak valódiak, de nem ellenőriztem, hogy valóban igaz-e a hír. Mindenesetre az biztos, hogy a rendelkezésre álló adatok nem voltak elegendők a gyógyszer biztonságosságának alátámasztásához. Az egészségügyi hatóságok ezután szigorították meg a gyógyszerek engedélyezésére (szakszóval törzskönyvezésére) vonatkozó szabályozást. Ekkor írták le azt, hogy nem elég egy fajon vizsgálni a gyógyszerjelölt molekulákat, és az is pontosításra került, hogy milyen fajok használhatók. Nem akartak még egy Contergan-botrányt. És ez így rendben is van. Még a szigorú szabályozás ellenére is előfordulhat, igaz, nagyon ritkán, hogy a klinikai vizsgálatok alatt sem fedeznek fel egy-egy súlyos mellékhatást, mert annyira ritka, vagy annyira speciális esetben fordul elő, hogy csak többezer beteg kezelése után derül rá fény.

Az pedig óriási nagy tévhit, hogy minden állat belehal a kísérletekbe. Tény, hogy a letális (halálos) dózis megállapítása életeket követel, nagyon leegyszerűsítve ugyanis itt azt mérik fel, hogy a gyógyszerjelölt anyagból mennyi kell ahhoz, hogy biztosan halált okozzon. Ezt a leendő gyógyszer biztonságossága érdekében meg kell keresni.  Ez segít abban is, hogy hogyan menjenek tovább a molekulával: ugyanolyan irányban, teljesen más irányban, vagy sehogy. Ezt követően, a gyógyszer és a szervezet kölcsönhatásait vizsgálva a kutatóknak nem célja az, hogy az állatok belehaljanak a vizsgálatokba. Megfelelően táplálják őket, és ha gond van, megfelelő ellátásban részesülnek. Elhullás persze itt is előfordulhat, viszont olyanra is van példa, hogy a kísérletek befejezése után az állatok gazdára találnak.

Sokan a törvényhozókat hibáztatják az állatkísérletek miatt. A törvényhozók véleményem szerint azt tették, amit kellett. Most a tudományon a sor, hogy olyan alternatív vizsgálati módszereket dolgozzon ki, amelyek helyettesíteni tudják a legtöbb állatkísérletet (minden nagy valószínűséggel nem lehet). Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, a környezet- és állatvédőkkel közösen lehet nyomást gyakorolni a törvényhozásra, amelynek eredményeképpen módosítani lehet a szabályokat. A biztonságosságból nem fognak engedni, az viszont talán elérhető, hogy ahol van alternatíva, azt kérjék az állatkísérlettel szemben.
Miért nem áll fel a gyógyszeripar, és mondja azt, hogy nem hajlandó ilyen vizsgálatokat végezni? Mert nem teheti meg. Ha megtagadja a vizsgálatok elvégzését, a termékét nem fogják engedélyezni. Ez nem csak annak a gyártónak rossz, akinek nem lesz terméke, és ebből bevétele, hanem azoknak az embereknek is, akiknek a betegségére a gyógyszer megoldás lenne.

Itt jöhet a kérdés, hogy akkor a kozmetikai ipar miért tehet másképp? Hisz sorban jönnek ki a cruelty free („kegyetlenségmentes”, azaz állatokon nem tesztelt) termékekkel, és ha nekik van alternatívájuk, a gyógyszeriparnak miért nincs? Erre azt tudom válaszolni, hogy a kozmetikai ipar termékei teljesen más célt szolgálnak, mint a gyógyszerek, épp ezért más szabályozás vonatkozik rájuk, nem mellesleg egy krémet az ember nem fog lenyelni (jobb esetben), és olyan hatóanyagokat sem tartalmazhatnak, amelyek komoly hatást fejthetnek ki a szervezetre (hiszen akkor gyógyszerek lennének). Egy hidratálókrémnél, sminkterméknél nem kell vérszintet nézni, amelyhez valamilyen szervezetre lenne szükség. A kozmetikai ipar esetében határozottan támogatom, hogy tiltsák be az állatkísérleteket, mert itt van rá lehetőség.
Most térjünk vissza a hamburgi felvételekre! Úgy tudom, ezek kapcsán megkérdeztek egy ilyen helyen dolgozót, aki azt nyilatkozta, hogy a felvételen látottak elavult módszereknek számítanak, és ezeknél sokkal inkább állatbarát módon lehet már a vizsgálatokat végezni. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy valakinek eszébe jutott egy szakembert is megkérdezni, ugyanis az emberek nagy többsége hajlamos általánosítani, és kérdés nélkül véleményt alkotni, ítélkezni, az összes kutatólabor bezárását követelni. 

Ezzel leírják az olyan laborokat is, amelyek nem így működnek. Szomorú, hogy rögtön hőzöngünk, ahelyett, hogy első körben a videó valódiságát kérdőjelezzük meg, majd amikor kiderül, hogy valódi (ahogy a hamburgi felvételekről is kiderült), azt a kérdést tennénk fel, hogy vajon ez minden laborban így van-e, vagy ez épp egy olyan, amelyik nem tartja be a szabályokat. Ez nem csak ennél a témánál látható; állattelepeket bemutató videók alatt hasonló hozzászólásokat látok, és nem egyszer írtam már le, hogy előbb járjanak utána, aztán alkossanak véleményt. Ami pedig még borzasztóbb, hogy ugyanezek a hozzászólások jelennek meg 1-2-5 éves videóknál is, mert az emberek arra sem hajlandók, hogy a dátumokat megnézzék, arra pedig főleg nem, hogy utánajárjanak, mi történt azzal a hellyel, amit a felvételeken látnak. Az ilyeneket ellenőrzik, miután nyilvánosságra kerülnek, és megbüntetik, bezárják, vagy korszerűsítéshez kötik a további működést. Biztos vagyok benne, hogy a hamburgi felvételek is évekig fognak még keringeni az interneten, újra meg újra elő fogják venni őket, hogy sokkolják és befolyásolják velük az embereket. Azután is, hogy a labor sorsáról a videót követő hónapokban döntenek a hatóságok. Azután is állatkínzóknak fogják tartani őket, hogy már rég nem a videón látottaknak megfelelően dolgoznak.

Az állatkínzással kapcsolatban még egy dolgot megjegyeznék: ahogy látom, nagyon nem tiszta sokaknak az, hogy mi is számít állatkínzásnak, és mik azok, amik még úgymond beleférnek. Nem fér bele az, hogy az állat élettere sokkal kisebb, mint amit igényelne, és az sem fér bele, hogy a helye nem tiszta. Azt érdemes átgondolni, hogy az állat adott esetben miért visít, vagy kapálózik. Tegyük fel, hogy az állatnak injekciót adnak be, most attól tekintsünk el, hogy milyen céllal. Ehhez le kell fogni. Részemről ez nem minden esetben tekinthető kínzásnak. Minket, embereket úgy szocializáltak, hogy „most kapsz egy szurit, egy picit fájni fog, ne rántsd el a kezed/lábad”. Az állatnak ezt nem lehet megmondani, nem fog nyugton maradni és megvárni, amíg megkapja az oltást. Igen, a tűszúrás is fájni fog neki, amire hanggal reagál, pontosan úgy, ahogy például egy csecsemő. Vitán felül áll, hogy meg lehet fogni úgy, hogy a lehető legkevésbé legyen kellemetlen az állat számára, és olyan gyorsan dolgozni, amennyire csak lehet. Az pedig nem kísérleti állatoknál is megfigyelhető, hogy kábítani kell ahhoz, hogy az állatorvos megvizsgálhassa. Egy ilyen procedúrát akkor tekintek kínzásnak, ha az állatnak szükségtelenül és szándékosan okozunk nagyobb fájdalmat, mint amivel egyébként maga a procedúra járna. Nem vitatom, hogy a videóban szereplő emberek ezzel nem foglalkoztak, némelyikükön még talán az is látszik, hogy élvezi, hogy az állatnak szenvedést okozhat. Ez teljes mértékben elvetendő.

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy miért nem tesztelnek állatok helyett gyilkosokon, pedofilokon, stb, hisz tele vannak velük a börtönök. Ez megint etikai problémákba ütközik még az ilyen emberek esetében is. Igen, egy tollvonással áthúzható. Ennél viszont a kérdés sokkal bonyolultabb, és nekem sem tisztem eldönteni, hogy valóban jó megoldás lenne-e. (Mégiscsak emberek, valakinek a gyereke/anyja/apja/rokona/barátja, mi van, ha ártatlan, stb)

A kérdésre, miszerint betiltsák-e az állatkísérleteket, véleményem szerint nincs jó válasz. Mellette és ellene is vannak érvek. Ahogy fentebb írtam, úgy gondolom, hogy szükséges rossznak számítanak, és a létükkel meg kell békélnünk, amíg nincs jobb helyettük.

Ezúton pedig tisztelettel adózom azoknak a laboratóriumi állatoknak, akik az életüket adták a tudomány szolgálatában. Köszönjük nektek!


 DNS-t kötő egér



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése