Translate

2021. február 20., szombat

7. hét/2: Henrietta Westman: A Vincenthez vezető út

Erre a könyvre már akkor nagyon kíváncsi lettem, amikor még csak a megjelenését harangozta be a kiadó. Főként az orvosi része érdekelt, de a lelki oldalra is kíváncsi voltam. Meggyőződésem volt, hogy ez egy olyan könyv, amit végig lehet sírni.



Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 326
Fordító: Bándi Eszter
Az olvasás ideje: 2021. február 16. – 2021. február 20.




A fülszöveg:
„Vincent volt az első a történelem során, aki átültetett méhből jött világra.
A Vincenthez vezető út Malinról szól, akinek tinédzserkorában megmondták, hogy sosem lehet gyermeke, mert méh nélkül született.
Claesról szól, aki megtalálta élete szerelmét, de súlyos döntésre kényszerült, amikor kiderült, hogy a nőnek nincs méhe.
Malinról és Claesról szól, akik küzdöttek azért, hogy saját gyermekük lehessen, ez pedig elvezette őket egy bizonytalan kimenetelű kísérlethez.
Ewáról szól, aki úgy döntött, felajánlja a méhét, és ezzel kiteszi magát egy hosszú és kockázatos műtétnek.
Mats Brännström professzorról és a kutatótársairól szól, akik a kételkedők, az etikai dilemmák és az állandó kudarcok ellenére végül új reményt adtak a világ gyermektelen párjainak.”

A borító:
Nagyon aranyos a fotó Vincentről, és tökéletesen illik a témához a babakék szín. Remek választás!

Így tetszett:
Egy nő két dologért képes bármit megtenni a világon: először azért, hogy ne legyen gyereke, majd pedig azért, hogy legyen. Ez a történet az utóbbiról szól.

Nem kellemes érzés szembenézni azzal, ha valami a testünkben rendellenes – ezt mindenki tudja, akinél valamilyen tartós betegséget állapítanak meg. Némely, a normálistól eltérő állapotok könnyen traumatizálhatják azt, akinél az adott rendellenességet megállapítják. El sem tudom képzelni, mit érezhetett Malin, amikor kiderült, hogy méh nélkül született.
A tudomány akkori állása szerint erre nem létezett megoldás; ha szülővé akart válni, az örökbefogadás vagy a béranyaság jöhetett szóba. Az előbbi problémás, az utóbbi a hazájában illegális. Patthelyzet. Nem maradt más, mint megbékélni a tudattal, hogy gyermektelenül kell élnie. Óriási lelki teher ez egy olyan nőnek, aki szeretne családot. Ugyanígy nem egyszerű annak a férfinek sem, akit párjául választ.

A tudomány oldaláról: minden nagy felfedezés egy hirtelen ötletből jön. „Tényleg, miért is nem lehet méhet átültetni? Megpróbálta már valaki?” Nem kis elhivatottság, mondhatni megszállottság szükséges ahhoz, hogy egy ilyen ötletet meg is tudjanak valósítani, és még ilyenkor sem garantált, hogy sikerrel járnak. Csodáltam az orvosok kitartását, hogy a sok kudarc ellenére nem adták fel, nem voltak hajlandók feladni a projektet, amíg nem tudják a kívánt eredményt felmutatni, vagy amíg be nem bizonyosodik, hogy reménytelen a vállalkozásuk.

A sikerhez vezető út mindkét oldalon rögös és viszontagságokkal teli. Szívszorító látni a sok kudarcot, ugyanakkor az ember erőt meríthet abból, ahogy minden alkalommal felálltak a padlóról.

Párhuzamosan követjük Malin és Claes, valamint Mats és munkatársai életét; a szálaik ugyan összefonódnak, mégis marad a váltott szemszögű leírás. A szerző részletesen bemutatja a vizsgálatokat, a kutatásokat és a műtéteket is. Mindezt egyszerű nyelvezettel, véleményem szerint laikusok számára is érthetően teszi. A könyv emiatt meglehetősen olvasmányos, érdekes, letehetetlen – nem lehet nem szurkolni Malinnak, hogy minden rendben legyen, illetve Matsnak, hogy ők járjanak először sikerrel. Bevallom, legbelül egy kicsit haragudtam is a török csapatra, akik megelőzték őket bizonyos lépésekkel.

Sem a cím, sem a fülszöveg nem árul zsákbamacskát; pontosan tudjuk, mi lesz a sztori vége, mégis lehet izgulni az események alakulásán. És persze lehet könnyezni a végén.

Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem ezzel a történettel, és reménykedem benne, hogy az eljárás a jövőben tökéletesítik, ezzel is segítve a Malinhoz hasonló cipőben járó nőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése