Translate

2021. február 16., kedd

7. hét: Stephen King: Rémálmok és lidércek

Egy molytársam régebbi blogbejegyzésében írt arról a saját magának felállított kihívásról, amelyben kipróbálta, milyen hatással van a napjaira és önmagára, ha minden reggel ébredés után az első, illetve lefekvés előtt az utolsó dolga olvasni valamennyit az aktuális könyvből. A bejegyzést sajnos nem sikerült megtalálnom, szóval kedves Morcant, ha még megvan, visíts, és már linkelem is!

Ezen felbuzdulva tavaly év végén én is megpróbáltam ezt a jó szokást bevezetni, többé-kevésbé sikerült is a Poe-összessel. Idén is szerettem volna folytatni ezt a hagyományt, azzal a kitétellel, hogy a reggeli és esti első illetve utolsó olvasmányom egy novella (vagy annak egy része) lesz. Így esett a választásom erre a könyvre.

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1995
Oldalszám: 796
Fordító: Marosán Lajos, Rézműves Zoltán, Siklós Márta, Somogyi Pál László, Szilárd Gabriella
Az olvasás ideje: 2021. január 4. – 2021. február 16.


A fülszöveg:
„Stephen King harmadik, válogatott novellagyűjteményét tartja kezében az olvasó, amelyeket a Szerző hétévente állít össze. Nem véletlenül… mármint nem véletlenül hétévente! Mert mint tudjuk, a 7 nemcsak prím-, hanem misztikus szám is!
Akik rendszeresen olvassák műveit, tisztában vannak vele, hogy King önmagával szemben a legszigorúbb. Így ebbe a kötetbe is csak a legjobb írásait válogatta, sőt beemelt néhányat a még nem publikáltak közül is, hogy valódi nóvumokkal örvendeztesse meg olvasóját.
Ahogy ő mondja, s joggal: „Állandó Olvasóját”.
Ebben a kötetben huszonegy elbeszélést tár az „Állandó Olvasó” elé. Egyik-másik már-már kisregény terjedelmű, de „Á. O.” ezt aligha bánja… Hiszen Stephen King a tőle megszokott fantáziadús lendülettel tartja ébren olvasói érdeklődését, bújjon ki akár egy elképesztően hosszú ujj a lefolyóból, keljen életre egy vásári fogsor afféle igazságtevőként, vagy kalandozzon el szerzőnk a sci-fi világába, ugorjon akár ötven évet is az időben ide-oda, hogy hátborzongató módon keverje össze írót és főhősét…
Stephen King nem ígér békés álmot novellái elolvasása után. Legfeljebb oldódást. Mert az általa leírt borzalmakat sokkal jobb érzékletesen hiteles leírásai alapján elképzelni, mint megélni.
Csattogó, életre kelt fogsorral persze ritkán találkozunk, mint ahogy ritkán adódik alkalmunk bosszúból eltemetni egy túlméretezett Cadillacet a sivatag közepén… ócska tornacsukák is ritkán árválkodnak felfordult döglegyekkel borítva egy férfivécé fülkéjében…
De éppen erről van szó!
Arról, hogy Stephen King még azt is kitalálja, amiről kínzó rémálmainkban kapunk csak futó benyomásokat – hogy aztán gyorsan elfeledjük őket.
A modern lélekgyógyászat alapja a kibeszélés, a dramaturgiailag megfontoltan előlegezett, verbális tett. Talán ezért olvassuk oly sokan King műveit. Mert King levezeti az indulatokat. Tudja, hogy vízió az egész, de azért „éjjelente – biztos, ami biztos – égve hagyja a fürdőszobai lámpát”…
Fél talán?
Lehet.
De ki nem fél manapság?
Valódi vagy képzelt szörnyektől?”

A borító:
Nem igazán nyert meg ezzel a madárfejjel, de nagyon ritkán ítélek borító alapján könyvet, és akkor is pozitív irányba szoktam.

Így tetszett:
Szokás szerint nem fogom egyesével értékelni a novellákat, inkább az összbenyomást osztom meg a válogatásról.
Három novelláskötetet olvastam eddig Kingtől: Az Éjszakai műszakot (kétszer, legutóbb németül), a Csontkollekciót és a Rémálmok bazárát. Összességében mindháromról pozitív emlékeim vannak, még ha nem is tudom felidézni már az összes novella tartalmát, vagy hogy melyik mennyire tetszett és miért. Gondoltam, nem érhet csalódás ezzel a kötettel sem. Ez így is lett meg nem is.

A történetek nagy része tetszett, de olyan mély nyomot egyik sem hagyott bennem, mint az Ur, és egyiktől sem rázott annyira a hideg, mint A mángolótól (amely címének leírásától is borzongok). Nem is mindegyik kifejezetten horrornovella, akad köztük egy-egy tanító jellegű is. Némelyiknek a hosszúságával volt bajom; ezek az én ízlésem szerint novellának egy kissé túl hosszúak voltak – egy ilyennek azért munka előtt nem állok neki.

A legjobban ezek fogtak meg:

  • Éjszakai denevér;
  • Papóca: naná, a vámpírok;
  • Nekünk épül a ház :mint a jegyzetekből megtudtam, a Hasznos holmik után játszódik, így még több értelme van – az említett regényt meg újra kéne olvasni;
  • A tornacipő: a szellemek is majdnem mindig jók;
  • Szép lovacskám: ez a kedvencem; ez pont az egyik tanító jellegű novella, de rettentő érdekes kérdést vet fel az idő múlásáról – kérdezd csak meg te is a nagyapádat/nagyanyádat, ő hogy érzékeli az időt;
  • Bocsánat, nem téves: a másik kedvencem.

A Dolan és a Cadillac-től egy picit többet vártam, de maga az alapötlet elég beteg.
Érdekes kérdéseket vet fel ezeken kívül a Haver, baromi jó zenekaruk van és A Maple Street-i ház, és elgondolkodtató A koldus és gyémánt is, még ha a körítés nem is kedvemre való.

A legkevésbé A tízórai emberek című novella tetszett – ezt valahogy untam, pedig a téma, amit a dohányzással, a dohányzókkal kapcsolatban felvet, nem kevésbé érdektelen, mint az előző két említett novella témája. Az Umney utolsó esete a végére nyert értelmet, de ezt sem kedvelem igazán.

A többi, cím szerint nem említett novella körülbelül semleges benyomást tett rám, egynek elmegy mindegyik. Visszagondolva: a lámpát egyik miatt sem hagynám égve éjszakára.

Mindenesetre jól esett minden napomat Kinggel kezdeni és zárni, ezt a jó szokást a későbbiekben is megtartom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése