Translate

2019. december 12., csütörtök

Korunk feminizmusa - áldás vagy átok?

Ma reggel egy kedves ismerősöm idővonalán találkoztam ezzel a képpel.

Bild könnte enthalten: 6 Personen, Personen, die lachen, Text

Nem ismerem a körülményeket, ahol és amikor ezek a mondatok elhangozhattak. Mindenesetre szomorúnak találom, hogy ilyen gondolatok valakiben megfogalmazódhatnak.

Korunk feminizmusáról elmélkedem. Megosztó téma következik; egyetérteni és egyet nem érteni, véleményt nyilvánítani szabad, de kulturált módon tegyük!

A feminizmust a nők jogaiért és egyenjogúságáért harcoló mozgalomként tartjuk számon.  Nagyon jó, hogy van, az aktivistáknak a ma élő nők is sokat köszönhetnek. Vannak ugyan területek, ahol még mindig harcolni kell számunka már alapvető dolgokért, de azt mondhatjuk, a fejlett világban elég jól áll a helyzet. Nem kuriózum, ha egy nő egyetemet végzett, sőt, bizonyos szakok gyakorlatilag elnőiesedtek, és az sem, ha egy nő magas pozíciót tölt be, s talán már a fizetések sem különböznek azonos munkakörben. Természetes, hogy van szavazati jogunk, és az is, hogy magunk választjuk meg, mikor és kihez akarunk férjhez menni (ha akarunk egyáltalán). Van még mit javítani: még mindig probléma például az utcai zaklatás, a családon belüli erőszak és bizonyos területeken a nők tárgyiasítása is – itt nem kell mindjárt a pornóiparra gondolni, elég, ha a reklámokat megnézzük, hisz „nőkkel mindent el lehet adni”. A mozgalomra épp ezek miatt változatlanul szükség van.

Hol itt a gond? Ott, hogy lassan a ló túloldalára esünk át. A fenti képen olvasható mondatok ugyanis egy szélsőséges irányzat megjelenését mutatják. „Egyenjogúságot akarunk! És női előjogokat!”- mondja az erről született mém. Az említett irányzat a nőket szinte felsőbbrendűként kezeli, és nem ritka a férfiak ellen irányuló nyílt gyűlölet sem. Jogos lehet a kérdés, hogy ha évszázadokig a férfiakat tekintették felsőbbrendűnek, akkor most miért ne forduljon a kocka? Hát azért, mert az sem volt normális – ezért törtek ki a lázadások. Meg akarjuk csinálni fordított szerepekkel is? Ugyan miért?  

Mert „minden férfi s*ggfej.” De ha egy férfi azt meri mondani, hogy „minden nő k*rva”, megsértődünk. Ha egyenjogúságról, nemek közti egyenlőségről beszélünk, miért gondoljuk azt, hogy csak az egyik oldal mondhat negatív kritikát a másikról? Az ilyesfajta üres sárdobálás egyébként sem vezet sehova, hacsak nem tovább szélesíti a szakadékot.

Mert nincs szükségünk férfira. Olyan erős, határozott, független nők vagyunk, hogy mindenhez is (!) értünk, még jobban is!

A gond csak az, hogy ez nem igaz. A férfiakra szükségünk van munkatársként, barátként, szeretőként, férjként… Akárhogy. Minden munkahelyi kollektíva jobban működik, ha már egy férfi is dolgozik ott. A saját nemükhöz vonzódó nőknek is vannak férfi barátaik. Nem kell és nem is lehet mindenkihez szexuálisan vonzódni, de vegyük észre, hogy nekik is vannak értékeik. Ahogy mi nem voltunk kevesebbek náluk, úgy ők sem kevesebbek nálunk. Ne hagyjuk, hogy elvakítsanak minket a gyűlöletkeltő mondatok! (Pláne olyan nőktől, akik láthatólag életükben nem szexeltek egy jót – és talán ez minden gondjuk forrása)

A férfiak és a nők mások. És ez így van rendjén. És nem is minden sztereotípia, ami annak látszik. Sokkal inkább biológia és kémia – mindannyian ismerjük a mémeket a férfi és a női agy működéséről. Valamiben ők jobbak, valamiben mi. Az egyik szakmát a férfiak képviselik többségben, a másikat a nők – de ahogy van programozó nő, úgy van műkörmös férfi is.  Az egyik személyiségjegy itt érvényesül jobban, a másik ott – de vannak karrierista nők és a családot előtérbe helyező férfiak is (akik például otthon maradnak a babával, hogy a karrierista feleségük visszamehessen dolgozni).

Ahogy Stephen King és Owen King elgondolkoztak azon, milyen lenne a világ, ha eltűnnének a nők (s ezt a Csipkerózsikák című közös regényükben le is írták), mi is elgondolkodhatnánk azon, hogy milyen lenne a világ, ha a férfiak tűnnének el. Szerintem határozottan unalmas.



2 megjegyzés:

  1. Annak idején, amikor belemerültem a feminizmusba és szélsőséges nézeteket kezdtem el hangoztatni, párom rámutatott arra, hogy a feminizmusban megjelenő szélsőséges nézetek sem feltétlenül jók. Ő, mint férfi képes volt megmutatni azt, hogy miként éli meg ezt. Hiszen nincs bűne, nem tett soha se olyat, ami akár csak enyhén is zaklatásnak vagy zavarónak nevezhető, mégis lassan szégyenli azt, hogy férfinak született.
    A legjobb lenne, ha szó szerint egyenlőség alakulhatna ki mindkét nemnek sőt, AKÁRKINEK és ezt ne befolyásolhassa semmi. Se a neme, se bőrszíne, se származása, se anyagi háttere, neve, szeme színe, semmi.

    Sajnos a traumákat megélt nők (szerintem) többségében azok, akik bosszúra szomjaznak és így igyekeznek elérni. Szenvedjen a másik nem, ha már ő is szenvedett. Persze ez ostobaság, mert nem old meg semmit. Sőt, olyanok szenvedhetnek a világszintű bosszú miatt, akik valójában nem is tettek semmi rosszat.
    Az, hogy minden férfi k*csög épp olyan, mint a rasszizmus. Csupán itt nem a bőrszín, hanem a nemi szerv szerinti megkülönböztetés jelenik meg. Ami ismét oda visz minket, ahol annak idején voltunk.

    Igen, sok csúnya és rossz dolog történt. Sok nő szenvedett és a mai napig szenvednek, de ott az őket bántalmazó férfiakat kellene megbüntetni személyre szólóan és nem pár gonosztevő miatt utálni az összeset.

    Ma már azt pártolom, hogy akárkinek ugyan olyan egyenlő esélye lehessen a jogait gyakorolni, mint akárkinek másnak. De ez ne járjon a másik elnyomásával. Mert az már nem igazságos. Az igazságosság nem olyan, hogy az egyik feljebb van a másiknál.

    Sajnos, szerintem ezt még jó ideig nem növi ki az emberiség, mivel mindenki szomjazik a másik felett gyakorolt halatomért. És ha ezt szélsőséges feminizmussal érheti el, akkor azzal.
    Ahogy sok más módszer is akad a hatalom gyakorlására. Az ember szomjazik és függ a hatalomtól. Amíg ezt nem küzdjük le, addig semmi se változik.

    VálaszTörlés
  2. A feminizmussal az a gond, hogy mára kb. okafogyottá vált az egész. A céljai, amiket anno kitűzött, rendre megvalósultak, sokhelyütt pozitívan diszkriminálják a nőket a férfiak kárára (pl. ingyen bemehetnek szórakozóhelyekre, lakást és albérletet is sokkal könnyebben kapnak), arról nem is beszélve, hogy soha nem lesz egy és ugyanaz a két nem, és hót fölösleges ezt erőltetni.
    Amióta pedig mindenféle botrányhősök terjesztik a szélsőséges férfigyűlölő nézeteiket a feminizmus örve alatt, végképp önmaga paródiája lett az egész. Már rég nem az egyenjogúságról szól a dolog (hisz az megvalósult), hanem hogy NEKEM szabadjon mindent,a férfiak meg kussoljanak.

    VálaszTörlés