Translate

2020. május 18., hétfő

20. hét: Mentő-Rejtő-kötetek

Néha szükség van egy-két rövidebb történetre. Ha másért nem, át azért, hogy megmentsék a hetet, és születhessen bejegyzés a 20. hétre is – ha már a Setét Torony 4 kilencszáz oldalát nem sikerült egy hét alatt elolvasni. Ismét Rejtő Jenő mentett meg, tegnap este két kisregényét olvastam el.

A drótnélküli gyilkosság

Kiadó: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 70

A fülszöveg:
„Már majdnem minden együtt volt a bűntényhez: a tettesek, a hatalmas örökség és az áldozat. Csak egy holttest hiányzott. Viszont gyilkosság hulla nélkül még a technika mai fejlettsége mellett is szinte elképzelhetetlen.” Így a három tettes – „az örökké vidám, gyönyörű Jojo” valamint két testvére, Henry és Bob – kénytelenek voltak kitalálni a „drót”, azaz a holttest nélküli gyilkosságot, hogy hozzájuthassanak fukar nagybátyjuk vagyonához. Sikerül is eltüntetni a nagybácsit a színről – eltűnését öngyilkosságnak álcázva. A három ál-gyilkos öröme azonban hamarosan ürömre fordul: a felbontott végrendelet kellemetlen meglepetéseket tartalmaz, ráadásul bácsikájuk tetemét megtalálják egy közeli tengeröbölben. Így menekülniük kell számos kalandot és megpróbáltatást átvészelve…“

Számomra ez a könyv egy fejlődésregény; azt követjük figyelemmel, ahogy a három szertelen fiatal felelősségteljes, komoly felnőtté érik. Rejtő mindezt a szokásos humorral tálalja, mely ebben az esetben kissé morbidnak is tűnhet. Bob és Jojo őserdei kalandjai pedig arról igyekeznek képet festeni, amilyen élet zajlott ebben az időben egy ültetvényen. Ebből is látható, hogy a felszín alatt egy komoly társadalmi probléma rejtőzik. Látszólag könnyed olvasmány, mélyebb tartalommal, mint amit elsőre várunk. Az írói stílus a szokásos; bár kevesebb kifacsart mondattal találkoztam, mint az eddig olvasott műveiben, egy-egy megfogalmazáson most is hangosan nevettem. A helyesírással nem voltam elégedett, sajnos nagyon sok hiba van ebben a kiadásban.

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Sajnos a legszebb események éppoly kevéssé tűrik a nyomdafestéket, mint a legrútabbak.”

4,5/5

Jó üzlet a halál

Kiadó: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 80

A fülszöveg:
„A regény főszereplője Tom – Fülig Jimmyhez hasonló figura –, aki Honolulutól Batáviáig otthonosan mozog a kikötők világában. Biztosabb megélhetés reményében elszegődik az Új Amszterdami Részvény Társasághoz, ahol tisztességes munka mellett gyors meggazdagodást ígérnek a jelentkezőknek. Ezek után pottyan egy ház tetejéről Tom fejére a csinos Elly, aki láthatóan menekül valaki elől. A fiatalok egymásba szeretnek, s Tom végül fényt derít a Részvény Társaság piszkos ügyeire is.”

Tudtomon kívül két, témában elég hasonló kisregényt választottam. Tom jellemfejlődése hasonlóan látványos, mint Bobé és Jojóé  A drótnélküli gyilkosságban; szintén haszontalan fiatalemberből válik komoly felnőtt a történet végére. A történet középpontjában egy biztosítási csalás áll, amely a való életben is fennálló, komoly probléma. A hangvétel könnyed, kevésbé humoros, és a problémát is sokkal inkább a felszínre hozza. A helyesírással sajnos itt sem voltam kibékülve, remélhetőleg ezeket a hibákat más kiadásoknál nem követték el.

A kedvenc idézetem ebből a történetből:

„Fényes nappal nyilvános helyen tilos az emberevés.”

4,5/5

A következő hét végére megpróbálom befejezni a Setét Torony kötetet. Ha esetleg nem sikerül, ismét keresek valami mentőkötetet. Rejtőt vagy sem, majd kiderül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése