Translate

2019. december 23., hétfő

Stephen King - Agykontroll (Bill Hodges III)

Most fejeztem be. Le kell írnom, amíg a fejemben van. Le vagyok sokkolva.


Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 512
Fordító: Dranka Anita

A fülszöveg:
„Amikor egy sokszoros gyilkos ráébred, hogy a szellemnek hatalma van az anyag fölött.

Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru és társa, Holly Gibney egy öngyilkosság ügyében nyomoznak, amelyhez köze lehet Brady Hartsfieldnek, az ördögi Mercedeses Gyilkosnak.
Igaz, Brady öt évvel azelőtt, amikor többször is fejbe vágták a zsúfolt koncertcsarnokban, amelyet fel akart robbantani, olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy azóta is kórházban van, csak üresen bambul, és az orvosok szerint reménye sincs a gyógyulásra. Ám a 217-es szobában, ahol az ártalmatlannak tartott gyilkos vegetál, egy titokzatos, gonosz erő ébred, amely hozzásegítheti Bradyt, hogy bosszút álljon ellenségein – sőt az egész városon.

A Mr. Mercedes és az Aki kapja, marja után itt a Bill Hodges-trilógia csattanós fináléja, amelyben a hősöknek immár egy természetfölötti képességgel rendelkező, sátáni alakkal kell megküzdeniük életre-halálra.”

 A fülszöveg elég sokat előre vetít a történetből, épp csak azt nem lövi le, mi is Brady Hartsfield titokzatos új képessége. Én sem fogom, segítségképpen annyit árulok el, hogy a jelenséggel King már első regényében, a Carrie-ben is foglalkozott, itt viszont ennél tovább is lép, egy magasabb szint irányába.
Az előző kötettel ellentétben hőseink ismét főhőssé lépnek elő, ami határozottan előny – noha az Aki kapja,marját is imádtam úgy, ahogy volt. A folytatás természetesen a Mr Mercedes befejező sorai után várhatók is – ha Brady felébred a kómából és az anyját keresi, szinte biztos, hogy nem marad ennyiben a dolog. Nem gondoltam volna, hogy az események ilyen irányt vesznek.

A történet egy kicsit lassabban halad, mint az előző két részben; több a (tökölés) toporgás, jóval kevésbé találják meg az irányt, ami nem is csoda, tekintve, hogy a természetfelettire kezdetben egyáltalán nem gondolnak. Miért is tennék? Bill betegségének felszínre kerülése érezteti az olvasóval, hogy közeledünk a lezáráshoz, ugyanakkor kétségeket is ébreszt afelől, hogy tényleg sikerül-e megoldani az ügyet – lesz-e Billnek elegendő ideje rá.  

A szálak szép lassan bonyolódnak, s míg hőseink egyre kevésbé értik, hogy mi történik, előttünk annál világosabbá válik minden – köszönhető ez az első két kötetben is alkalmazott történetvezetésnek. Mi mindent látunk, mindenről tudunk, csak hátradőlve figyeljük, mikor és hogyan simul ki a cselekmény, és milyen lesz a megoldása. Stílusos lett, az egyszer biztos. A legvégét pedig megkönnyeztem.

Nagyon magával ragadott a könyv; ennek tudom be azt a jelenséget is, hogy az elmúlt napokban, amikor  lefeküdtem aludni, félálomban folytatódott az agyamban a történet. A szerkezetüket tekintve ugyanolyan mondatok lebegtek csukott szemem előtt, amilyeneket tizenöt perce olvastam, így nem tudtam eldönteni, melyik volt az igazi, és melyiket alkotta az elmém. Brady Hartsfield ilyenképpen két vagy három kellemetlen éjszakát is okozott nekem . Hasonlót eddig csak Craddock McDermott, a Joe Hill tollából származó A szív alakú doboz kísértete tudott elérni. Bradytől sem féltem, egyszerűen csak nem hagyott békén. Hogy stílusos legyek: belépett az elmémbe. Azért is igyekeztem minél gyorsabban elolvasni, hogy megszabaduljak tőle (december 12. és 23. között olvastam). Ma éjjel kiderül, sikerült-e.

A történet a maga Kinghez méltó módján egy elég súlyos problémával, az öngyilkossággal foglalkozik. Rávilágít arra, mennyire érzékenyek a témára a tizenévesek, és az úgynevezett bullying áldozatai, és mennyire nem vesszük észre mi, kívülállók, hogy baj van, és hogy azok, akik bajban vannak, mennyire nem mernek segítséget kérni. Sem a szülőktől, sem a barátoktól, még a telefonos lelkisegély szolgálattól sem (aminek a létezéséről talán nem is tudnak). Merjetek beszélni a problémáitokról! Mindig van megoldás!

Kedvenc idézetek:

„A brokkoli állítólag egészséges, mint minden olyan zöldség, aminek rossz íze van.”

„Egyetlen gyufa is képes kiváltani több ezer négyzetkilométert felégető bozóttüzet, ha száraz bozótra dobják.”

Most, hogy „A munka véget ért”, rövid időre elbúcsúzom a horrorkirálytól. Az Agykontroll a 35. könyve volt, amit olvastam, ami azt jelenti, hogy az életmű felénél járok. Mivel az idei évből már nem sok maradt, nem törném meg ezt a szép számot. A Viharszigetet még úgyis el kell olvasnom, és azon kívül is akadnak még szép számmal olvasatlan könyvek a polcomon.

Köszönöm az élményt és a fantasztikus trilógiát, Mr King! Találkozunk jövőre!

5/5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése